РІ З Д В Я Н Е П О С Л А Н Н Я МИТРОПОЛИТА ОВРУЦЬКОГО І КОРОСТЕНСЬКОГО ВІССАРІОНА БЛАГОЧЕСТИВИМ ПАСТИРЯМ, ЧЕСНОМУ ІНОЧЕСТВУ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ

Христос  Рождається – Славіте!

Христос  з небес – Зустрічайте!

(1 ірмос 1-ї пісні Різдвяного канону)

       Шановні священники , чесне у Христі чернецтво, боголюбиві  брати та сестри,  Христос Рождається – Славіте! Саме цими словами першої пісні Різдвяного канону, сердечно вітаю всіх вас  з цією подією, яка змінила хід історії людства, та з якої почалася нова ера літочислення, з Святом Різдва Христового!

         Тайна втілення Сина Божого і Сина Людського (Мф. 1, 1-18) ніколи в повноті до кінця не буде досяжна для гордого та зухвалого людського розуму. Велике Таїнство Божої Любові до роду людського (Іоан.3. 6 ) – таємниця Боговтілення – можливо лише пізнати смиренним і очищеним серцем в таїнстві покаяння,      серцем сповненим віри, любові та надії. Святитель Фотій патріарх  Константинопольський(9 ст.), находячись в  духовній радості виголошує:     «Прихід у плоті Сина Божого визиває головокружіння, Владика всесвіту, Той Кому належать зірки над нами і кому належить земля під нами, Той Хто не вмістимий в цілому світі – вміщається в утробу Діви Марії. Той Хто є Всемогутнім, народжується беззахисною Дитиною; Той хто є Царем світу народжується не в царських палатах, а в Вертепі – в печері для домашньої худоби». А святитель Афанасій патріарх Олександрійський(4ст.) в своїх духовних трудах писав – «Бог став людиною – для того щоб людина стало богом; Бог зійшов на землю, щоб люди змогли піднятися  на Небо; Бог приобщився плоті, щоб ми приобщилися Йому».Такий скарб дає Бог людині віруючий, яка мужньо побажає скинути з себе через каяття ярмо гріха , смиренно потім довіриться своєму Спасителю Христу. І хто послідує за Ним , той не буде ходити  в темряві , але буде мати світло життя (Іоан.8,12).

     2016 рік для всіх вірних Української Православної Церкви ознаменувався надзвичайною подією – всеукраїнською Хресною ходою за мир на нашій Батьківщині, яка молитовно з’єднала Схід і Захід нашої держави і засвідчила, що наша Канонічна Українська Православна Церква залишається зі своїм народом        в усіх випробуваннях. Ця велика Хресна хода стала свідченням того,                         що   н а ш а    с в я т а   Ц е р к в а    п р и з и в а є   всіх   д о   м и р у  та  прощення.

          2017 рік  для нашої Церви буде ювілейним у зв’язку з 25 – річчям проведення Харківського архієрейського собору, який засвідчив про те, що Українська Православна Церква є невід’ємною частиною Вселенського православ’я, та стоїть на правилах та канонах Вселенських Соборів, якими в той час нехтували деякі керівники нашої Країни, погрожуючи архієреям. Промислом Божим, волевиявленням архієрейського Собору в Харкові був обраний новий Предстоятель нашої Церкви Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан). Тому у світлі цієї історичної церковної події ми повинні усвідомлювати нашу духовну відповідальність перед своїм Творцем і стояти у вірі та благочесті, і бігати всякого розколу та єресі, що є смертним гріхом перед лицем Всевишнього. Про це чітко вказують і свідчать слова святителя Кипріяна Карфагенського(3 ст.): «Пам’ятайте, що засновники і керівники розколу порушуючи єдність Церкви протидіють Христу, і не тільки другий раз Його розпинають, але роздирають Тіло Христове, а це такий гріх, що кров мученицька не може згладити його».   А священномученик Ігнатій Богоносець(2 ст.) на основі слів Христа Спасителя (Лк,10.16) говорить: «только та Евхаристия должна почитаться истинною, которая совершается епископом или тем, кому он сам предоставит это»   (Послання до Смирнян).

           Минулий  рік  для нашої Овруцько-Коростеньської єпархії був роком милості та благості Божої. Були збудовані та освячені нові храми:                      свято-Успенський с. Гранітне, Малинського району; свято-Богоявленський             с. Радовель, Олевського району; церква на честь Казанської ікони Божої Матері     с. Білокамінка, Овруцького району;церква на  честь Почаївської ікони Божої Матері с. Бондари, Овруцького району;церква на честь Казанської ікони Божої Матері с. Рача, Народицького району, відкриті пам’ятні знаки. Та саме головне, що сьогодні на нашій Поліській землі, яка має древню історію зберігається  мир та спокій, є порозуміння і співпраця з місцевою владою.

      Вклоняючись нині Богонемовляті Христу Спасителю, будемо молитися Йому про надання  благоденства  нашій земній Батьківщині, щоб Він просвітив і благословив миром наш народ, щоб разом з Ангелами ми співали хвалебний піснеспів:   «Слава в Вишніх Богу і на Землі мир, в людях благовоління!».

     На наступне новоліття благості Божої призиваю на всіх вас Господне благословіння, з побажанням нести радість про народженого Спасителя нашого і Його мир в свої родини, та оселі, берегти цей Божий дар в своїх серцях,                     і щоб наші християнські чесноти були найкращим подарунком для Богонемовляти у Віфлеємських яслах.   Христос Рождається – Славіте!!!

                                                    +Віссаріон,

                                  Митрополит  Овруцький  і  Коростенський

                                                   Р.Х. 2017 р.         м.Овруч

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *