П А С Х А Л Ь Н Е П О С Л А Н Н Я МИТРОПОЛИТА ОВРУЦЬКОГО І КОРОСТЕНСЬКОГО ВІССАРІОНА БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ІНОКАМ, ІНОКИНЯМ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ

 

Господь воцарися, в лепоту облечеся.

(Прокимен воскресный)

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Сатана Люцифер, побачивши Спасителя вмираючим на Хресті, торжествував з пекельною люттю, думаючи, що приймає до своїх володінь ним Переможеного. Розпинателі Іісуса Христа, осліплені бісівською злобою проти Месії, не були переконані навіть природними катаклізмами, що відбулися в цей час: “настала темрява по всій землі… завіса у храмі роздерлася надвоє, зверху донизу; і земля потряслась; і каміння порозпадалось; і гроби розкрились; і багато тіл померлих святих воскресло” (Мф. 27, 44). Сотник же і ті, що стерегли з ним запечатаний гріб Іісуса, побачивши землетрус і все, що сталося, злякались дуже і говорили: воістину Він був Син Божий (Мф. 27, 54).

Про боговідступників і розпинателів пророкував святий пророк Ісайя: “О люду ти грішний, народе тяжкої провини, лиходійське насіння, сини-шкідники, – ви покинули Господа, ви Святого Ізраілевого понехтували, – обернулись назад! (Іс. 1, 4). Навіть дикі звірі не кидалися на посланців Божих (пророк Даниїл перебував у рові з голодними левами, до преподобного Сергія Радонезького приходив ведмідь), а люди повстали проти Самого Бога. Ось до чого доводить егоїзм людини, її гріхи, її нерозкаяність! В цьому можна знайти відповідь на причину походження різних поодиноких і світових нещасть. Відомо, що люди, які виступали проти Бога, Його святої Церкви і проводили аморальний спосіб життя, хворіли, сходили з розуму, деякі закінчували життя самогубством. В історії ми бачимо безперервні війни, одні перемагають інших і навпаки; постійну зміну соціальних устроїв. У природі багато стихійних, космічних лих.

Бог добровільно прийняв людську плоть від Преблагословенної Діви Марії. Син Божий став Боголюдиною, і Він, через любов до роду людського, став Жертвою Нового Завіту для спасіння усіх.

Після поховання Боголюдина Христос на третій день  рано вранці воскрес із мертвих. Про це свідчать святі ангели, жони-мироносиці, всі апостоли. Він неодноразово з’являвся їм протягом сорока днів. Воскресіння Христове це здійснена тайна Божої Всемогутності, що потрясла весь світ на всі часи і завжди спасительно присутня в житті кожного християнина.

На таємничому шляху в Еммаус Воскреслий Христос зустрічає не тільки Луку і Клеопу, але й багатьох інших Своїх послідовників. Він подорожує з кожним із нас на нашому життєвому шляху, але, на жаль, наші духовні очі часто бувають обтяжені гріхом, життєвою суєтою, щоб пізнати Його. Для пізнання Його потрібне покаяння і добре, милосердне, чисте серце.

Воскреслий Христос на острові Патмос апостолу Іоанну Богослову сказав такі слова: “Я є Альфа і Омега, Перший і ОстаннійІ живий, і був мертвий, і ось, живий на віки вічні” дкр. 1; 10, 18). Від цього богоспілкування улюблений учень Христа радів духовно й у вигнанні. Із часу він вознісся у вічність Царства Небесного, де, за словом Христа, осель багато є для Його послідовників (Ін. 14, 2-3).

Для нашого спасіння  Воскреслий Христос дарував нам Свою Єдину Святу Церкву як сакраментальний організм Боголюдини, через яку можна досягнути очищення, преображення і мирного радісного єднання усіх людей. Маючи це на увазі, апостол Павло стверджує: “Хто в Христі, той нове творіння; давнє минуло, тепер усе нове” (2 Кор. 5, 17).Х.В

Вітаю всіх Вас, дорогі отці, брати і сестри, з ПАСХОЮ ГОСПОДНЬОЮ! Воскреслий Іісус Христос – наш Спаситель, Істина і вічний Ідеал для нас, до Якого ми повинні прагнути вірою і любов’ю. Разом зі святителем Іоанном Златоустом вигукнемо: ““Смерть! где твое жало?! Ад! где твоя победа?!Воскрес Христос, и ты низвержен! Воскрес Христос, и пали демоны! Воскрес Христос, и радуются ангелы! Воскрес Христос, и торжествует жизнь! Воскрес Христос, и никто не мертв во гробе! Ибо Христос, восстав из гроба, — первенец из умерших.     Ему слава и держава во веки веков! Аминь”.

В ці радісні дні закликаємо з любов’ю тих, хто перебуває в розколі, приєднатися через каяття до Єдиної Святої Христової Церкви, частиною якої за милістю Божоює  У П Ц , очолюваною Блаженніший Онуфрієм Митрополитом Київським і всієї України, про канонічність якої свідчили неодноразово: Святійший Патріарх Ієрусалимський Феофіл та всі Патріархи, Предстоятелі Помісних Церков. Всі вони разом зі святим Іоанном Златоустом говорять філаретівським та іншим в Україні розкольникам: ““Якщо спасительна порада не може повернути на дорогу спасіння деяких керівників розколу i винуватців незгоди, перебуваючих у сліпій впертій сваволі, то, по крайній мipi ви, уловлені, або втягнуті обманом чи хитрістю, розірвіть ciтi, звільніть від блукання душі ваші” (Т.3.ч.11 с. 196).

Будемо молитися один за одного, творити мир у своїй душі, в сім’ї, у школі, на роботі, напоумим заблукалих братів Христовою Істиною, проявимо милосердя до бідних та сиріт і Бог світу  буде з нами і продовжить життя наше і життя на землі.

    ВОІСТИНУ  ВОСКРЕСЕ  ХРИСТОС!           МИТРОПОЛИТ  ОВРУЦЬКИЙ  І  КОРОСТЕНСЬКИЙ

                                                 м. Овруч   Пасха Христова   2016 р.   

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *