ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ОВРУЦЬКОГО І КОРОСТЕНСЬКОГО ВІССАРІОНА БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ,ЧЕНЦЯМ ТА ЧЕРНИЦЯМ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ

«Христос Воскресе, смерть поправый и

мертвые  воздвигнувый, людие веселитеся»

(приспів 9-ої пісні Пасхального канону)

ХРИСТОС    ВОСКРЕС!

Сподобившись Пасхальної радості, ми в ці святі дні возносимо вдячність Господу Богу. Воскресіння Христове, це надзвичайне диво, як у давнину, так і нині благодатно хвилює наші душі і серця, укріпляє нашу віру і надію життя з Господом і в вічності.

Воскреслий Спаситель протягом сорока днів являвся жонам-мироносицям, неодноразово всім апостолам, відкриваючи їм таємниці Царства Небесного і переконуючи їх в істинності Свого Воскресіння. На світанку жони-мироносиці ідуть до гробу Іісуса. Ангел Господній, який сидить на гробі, говорить їм: «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Іісуса розп’ятого. Його нема тут – Він воскрес, як сказав» (Мф. 28, 5-6). Апостол Петро, звертаючись до єрусалимської общини, говорить: «…Начальника життя вбили, Його Бог воскресив з мертвих, чому ми свідки» (Діян. 3, 15).

Усі апостоли засвідчили істину своєї проповіді мученицькою кончиною. Чи могли б вони жертвувати собою не маючи віри в учення Воскреслого Господа Іісуса Христа? Але, за обітницею, благодатно укріпившись від Бога, вони з великою любов’ю і терпінням поширювали Христове вчення  серед іудеїв, язичників… Їх місіонерство, їх кров стали основою Церкви Христової, за що вони від Бога отримали особливу нагороду життя у вічному Гірському Єрусалимі (Мф. 19, 28), «стіна якого має дванадцять підвалин, і на них імена дванадцяти Апостолів Агнця» (Одкр. 21, 14). Ось чому кожний християнин старається сповідувати свою віру в Христа «Распятаго же за ны (нас) при Понтийстем Пилате, и страдавша и погребенна. И воскресшаго в третий день по Писанием…» (Символ Віри), прославляючи Його молитовним, моральним подвигом.

«Христос Іісус помер, але й воскрес» – говорить ап. Павло (Рим. 8, 34) – і всі віруючі в Нього стали спадкоємцями і учасниками великої любові Святої Трійці.                      Воскреслий Спаситель переміг смерть, переміг диявола, дарував безсмертя людській природі. Він зробив нас Своїми спадкоємцями і співробітниками у справі спасіння світу.

Воскресіння Христове з особливою силою  нагадує нам про сенс земного життя, воно окрилює  людину у виконанні євангельських заповідей; і на цьому шляху вона долучиться до особливої радості і щастя, які не зможе відібрати цей світ         (Ін. 15, 11; 16, 22).

Кожна людина, яка тимчасово мандрує на землі, повинна пізнати святу волю Божу, Його вчення і жити так, щоби прославлялась  істина Воскресіння Христового. Свідчити про Христа в наш  секулярний (обмирщвленний) час – це подвиг. Та без цього подвигу неможливе торжество правди й Істини в цьому світі. Від нашої життєвої позиції залежить стан духовного клімату в нашому серці, в нашому суспільстві і державі.  Зі слів святого Євангелія: «по їхніх плодах пізнаєте їх»  (Мф. 7, 20), – християни впізнають істинних християн, а також деяких лукавих людей: наклепників, зрадників, лицемірів, які сіють ворожнечу, злобу, і,  можливо, не знають, що своїми діяннями вони ранять не тільки себе, але й привносять страждання і хаос у суспільство.

Щирою молитвою, покаянням з допомогою Воскреслого Христа навчимося любити Бога, один одного, Святу Церкву і нашу Вітчизну. І через це ми принесемо у страждаючі суспільства не тільки мир, але й жертовну любов, яка дуже потрібна всім, хто живе на Землі.

Возлюблені во Христі пастирі, чесні іноки та інокині, дорогі браття і сестри! Сердечно поздоровляю Вас із великим і радісним Празником ПАСХИ ХРИСТОВОЇ! Воскреслий із мертвих Іісус Христос нехай укріпить кожного з вас у вірі й любові, подасть свою благодатну допомогу на життєвому шляху. Сповідуючи Єдину віру, Єдину Святу Церкву, Глава Якої є Іісус Христос, єдиними устами і серцем молитовно заспіваємо: «Воскресение Твое, Христе Спасе, Ангели поют на небесех, и нас на земли сподоби чистым сердцем Тебе славити».

ВОІСТИНУ   ВОСКРЕС  ХРИСТОС

ВІССАРІОН,  МИТРОПОЛИТ   ОВРУЦЬКИЙ   І   КОРОСТЕНСЬКИЙ

Пасха Христова                          м.Овруч 2017 р.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *