РIЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

МИТРОПОЛИТА ОВРУЦЬКОГО І КОРОСТЕНСЬКОГО ВІССАРІОНА
БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ЧЕСНОМУ ІНОЧЕСТВУ І
ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ   У П Ц

        В яслех нас ради безсловесных положился еси, долготерпеливе Спасе, Младенствовав волею, пастыри же Тя воспеша со ангелы, зовуще: . слава и хвала на земли Рожденному.. , Христу Богу нашему (Зі служби Р.Х).

                Дорогі священники , іноки та інокині, брати й сестри!
І цього року Господь посилає нам щастя святкувати Різдво Христове, яке свідчить про виявлення великої любові Творця до свого творіння. Бог втілився від Пресвятої Діви Марії, щоб людину каючу простити, освятити та відкрити їй Небо для життя вічного. Сповіщуючи цю радість людям і радіючи з ними, ангели оспівують: “Слава у вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління!” (Лк. 2:14).

Про який мир співають ангели? Цей мир не можна змішувати зі звичайним людським спокоєм та благоденством. Це мир душі грішної людини, примиреної з Богом. І цей мир дарується спокутним подвигом Христа – “бо Він є мир наш” (Єф.2: 14), який сказав: “Мир залишаю вам, мир Мій даю вам” (Ін.14: 27). Від людини потрібна лише віра і бажання очищеним серцем прийняти цей безцінний дар. І в яку міру цей мир Божий оселяється в душах людей, в таку міру і зовнішній мир на землі стає надбанням людського життя.

Христос народився в часи морального занепаду, коли люди перебували і у темряві незнання. Спаситель приніс недосконалим людям, що заблукали, світло Істини, красу життя в мирі за заповідями Божими, можливість кожному увійти в Царство Боже. Чи змінився світ відтоді? Навряд чи… Чвари, міжусобиці, війни продовжують обурювати людство. У духовному плані людина слабка. Світло божественної любові осяює не те , що оточує її, а все те, що в душі, в серці. І потрібен духовний подвиг, щоби чесно зазирнути туди, побачити свої гріхи: заздрість, злість, зраду, лукавство… Потрібно багато працювати, щоб щиро покаявшись, очистити душу за допомогою Христової Церкви від гріховного мотлоху. Необхідні для цього смиренна молитва, піст душевний та тілесний, милосердя до ближніх.
Для нашого напоумлення Христос говорить: “Навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим” (Мф. 11:28-29). Цього внутрішнього миру, спокою прагне кожна людина; він є надбанням святих людей. Апостол Павло, що випробував у душі цей скарб, назідає филип’ян:“Будьте єдинодушні, однодумці! Не робіть нічого підступом або з чванливости, але у смиренні майте один одного за більшого від себе. Нехай кожен дбає не тільки про себе , але кожен і про інших. Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Іісусі!” … (Фил. 2), Який смиренно служив людям повчаннями, зціленнями, жертовною любов’ю.
“На землі засноване Господом ціле царство миру Божого – царство вічне, всесвітнє, благоустроєне, з законами, таїнствами … Це царство є Свята, Православна, Апостольська Церква, в якій спочиває завжди мир і радість о Святом Дусі, благодать Господа нашого Іісуса Христа і любов Бога Отця” (святий Іоанн Кронштадтський). Саме тут християни черпають собі натхнення та сенс життя, та щодня моляться, щоб ” ненависть і ворожнеча припинилася, а справжня любов щоб зацарювала” серед людей та між країнами.

Чисте серце, світлі помисли і душа, наповнена любов’ю – ось головні дари, які ми можемо принести Богомладенцю Христу й оспівати з пророком Давидом: “Уся земля нехай поклониться Тобі і співає Тобі, нехай співає імені Твоєму, Вишній”! (Пс.65 :4).За таку духовну красу людина, з Божої милості, і в душі відчує щось божественне, райське і зможе, в свій час, увійти в горній прекрасний вічний Ієрусалим, Творець і Господар якого – воскреслий Господь Іісус Христос.

Але там, де залишається хоч небагато нерозкаяного гріха, знову можуть розростись чорні пагони ненависті, ворожнечі і о, жах, гоніння на Святу Христову Церкву, які, на жаль, зустрічалися в історії від сильних світу цього, уніатів, розкольників, і за це, якщо не каялися, мали вони страшні душевні страждання, котрі нерідко приводять і до божевілля, і унеможливлюють спасіння бути разом з ангелами, святими у Царстві Небесному.
У ці святі дні всіх щиро вітаю з Р і з д в о м Х р и с т о в и м  із побажаннями щастя, радості, миру!

Христос народився! Прославляймо Його!

ВІССАРІОН,

МИТРОПОЛИТ  ОВРУЦЬКИЙ   І КОРОСТЕНСЬКИЙ

Р.Х.  2023р.                                                              м. Овруч

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *