ЗВЕРНЕННЯ МИТРОПОЛИТА ВІССАРІОНА

У звязку з врученням Керуючому Овруцькою єпархією Обвинувального акту(31.08.2023) митрополит Віссаріон ЗВЕРНУВСЯ до священників, іноків та інокінь, прихожан наших церков з такою інформацією.

“Будь вірним до смерті, і дам тобі вінець життя.”(Відкр.2.10)

Дорогі  священники,  браття  та  сестри!

Я, митрополит Віссаріон, керуючий Овруцькою єпархією, перед посвятою   у священний сан перед Хрестом та Євангелієм приймав присягу бути вірним Єдиній заснованій на Землі Церкві, Глава якої Господь Іісус Христос (див.Мф.16,18 – ”створю Церкву Мою, і ворота пекельні не здолають Її”). Початком Її існування – зішестя Святого Духа на апостолів в Єрусалимі у 10 день після Вознесіння Іісуса Христа на Небо.

У присязі, яку  приймав говориться про те, що я зобов’язуюсь розповсюджувати Христове вчення, оберігаючи вірних від єресей і розколів. Під останніми розуміємо в Україні тих християн, які відійшли від законної Христової Церкви і створили самочинно свої релігійні організації.

Перед єпископською (архієрейською) посвятою я ще говорив і таке:  Обещаюся врученную ми паству по обычаю Апостол посещати и назирати: како пребывают вернии в вере и во исправлении дел благих, а найпаче иерее, и смотрити с прилежанием, учити и запрещати, дабы расколы, суеверия и ереси не умножалися, и дабы противнии христианскому благочестию и благонравию обычаи не повреждали христианского жития (церковно-словянська мова).

Мисіонерство – мій зі священниками обов’язок, дозволяє нам  на це  і Конституція Україні ( ст.35).

Більше 30-ти років я священнослужитель у Христовій Церкві (УПЦ), отримував подяки від священноначалія, багатьох вірян. Ось що написала мені одна вчителька, прочитавши одне наше видання: … У мене велика тяга більш пізнати Бога. Прочитала книгу  Православні Повчання за Вашим благословенням, зміст її потряс мою душу. Чувство вини перед Богом за незнання істини і невиконання Божої волі. Прочитавши цю книгу, стала краще розуміти Біблію. Хочеться вчитись жити життям богоугодним… Дуже прошу допомогти мені дістати цю книгу для дочки. З вдячністю Шаботенко Леся А. Для мене ці та багато інших подібних подяк – велика радість та натхнення у служінні.

   Мене, наших священників деякі владні структури напоумлювали перейти у філаретівську церкву, потім, йдіть у ПЦУшну,до речі, до якої не захотів приєднатись і Філарет Денисенко. Отримавши відмову, у найближчий час ми відчули різні утиски: погрози, рейдерське захоплення  деяких храмів, вилучалася різна богослужбова література брошури, місіонерські листівки з проведенням через інститут філософії ім.Г.С.Сковроди НАК України богословської експертизи. На моє Різдвяне Послання для православних Єпархії за 2017 рік експертна Київська група на чолі з професором О.Саганом написала: ”Різдвяне послання…, є не релігійним, а політично-пропагандистським продуктом, де читачам нав’язуються промосковські та антиукраїнські моделі поведінки, сприйняття й трактування історічних фактів, що можна охарактеризувати як поширення і навіть нав’язування ідей ”руського міра” в Україні”. Ми були здивовані від такого тлумачення. Я ж, привітавши з Різдвом Христовим у згаданому році православних Єпархії, після догматично-морального слова  нагадую про Хресні мирні ходи в Україні, що наша, Канонічна УПЦ залишається зі своїм народом в усіх випробуваннях. Далі я пишу: 2017рік  для нашої Церкви буде ювілейним у зв’язку з 25-річчям проведення Харківського архієрейського собору; промислом Божим  на Предстоятельське служіння був обраний Митрополит Володимир(Сабодан), інформовано також: в Єпархії за минулий рік було відкрито та освячено п’ять храмів.

Бажаючим пропонуємо прочитати увесь текст цього Різдвяного Послання за 2017 рік на сайті єпархії.

31 серпня 2023 слідчою у кримінальному провадженні майором поліції Іриною Титаренко з прокурором Русланом Левченко я отримав Обвинувальний акт за ч.2 ст.28, ч.2 ст.161 КК України. Житомирське СБУ розповсюдило цю інформацію в інтернет-мережі.

Не подобається моїм опонентам і такий текст з мого Пасхального Послання (2019р.): ”Ми та вселенське Православя з Патріархом Ієрусалимським Феофілом сумуємо і у ці пасхальні дні про перехід деяких українців через спокусу з певними приманками від ”сильних світу цього” до ПЦУшного роколу, який підтримується нецерковними та невоцерковленими людьми. Мертвий незаконний ”Томос” даний українцям має силу забороненого райського плоду, і хто приймає його відчують, гіркоту Адамова вигнання з раю, який повірив з Євою зухвалому заздрісному наклепнику дияволу”.

Я радію, що мене захищають канони Святої Єдиної Христової Церки, святі отці, Патріарх Ієрусалимський Феофіл, який сказав таке: “Единство Церкви Христовой это дар Святаго Духа, мы призваны защищать и сохранять это . Разрушение этого единства серьезное преступление . Мы самым категорическим образом осуждаем действия , направленные против канонической Церкви на Украине возглавляемой Блаженнейшим Митрополитом Онуфрием . Не зря святые отцы Церкви напоминают нам , что разрушение  единства  Церкви – есть смертный грех “.

Подібні висловлювання по цій темі є і в інших Предстоятелів Помісних Церков.

Не зайве було б помістити тут  і вірш Т.Шевченка  Полякам.

Відчуваю, що у мене буде можливість захищати Істину, Христову Церкву в суді.

У святих нашої Святої Церкви прошу молитов та благословіння.

 

Прес-служба Овруцької єпархії

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *