ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

МИТРОПОЛИТА ОВРУЦЬКОГО І КОРОСТЕНСЬКОГО ВІССАРІОНА ПАСТИРЯМ, ІНОКАМ ТА ІНОКИНЯМ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ

Х Р И С Т О С    В О С К Р Е С !

        Настав всерадісний празник Воскресіння Христового, який називається Празником празників і торжеством торжеств християнських, Пасхою Христовою, яка має силу дарувати віруючій людині повноту благодатного життя на землі й на Небі. Ось чому і ми призвані й повинні з архангелами та ангелами оспівувати Христове Воскресіння, адже «Той есть Избави-тель и Спас душ наших, и в славе страшней и крепцей силе, паки грядет судити миру, егоже созда» (воскресна стихира, гл. 2).

Господь Іісус Христос після прийняття добровільно від заздрісної іудейської еліти (книжників, фарисеїв, священиків…) різних принижень, страждань, розп’яття на Хресті,  під час якого «земля потрясеся, солнце померче, завеса во храме раздрася надвоє» (Лк. 23, 45),      був таємними Своїми учнями Іосифом і Никодимом з великими    почестями в новому гробі похований в саду Іосифа Аримафейського.  Жони-мироносиці зі сльозами на очах бачили де і як хоронили їх Учителя. Темна ніч опустилася  над  Палестиною, Ієрусалим  занурився в тихий сон. Святі жони не сплять і рано-вранці,коли ще було темно, спішать до гробу, щоби помазати тіло Христа благовонним миром.І – о, чудо! Бачать в печері ангелів, котрі говорять їм, що Іісус Христос воскрес.Через деякий короткий час вони самі бачать Воскреслого Христа й чують від Нього:«Радуйтесь!» (Мф.28,9). Що може бути вищим від цієї невимовної радості?! Таку велику нагороду вони отримали від Господа за свою любов до Нього, прийняття Його вчення у своє серце. Неодноразово і апостоли за віру й любов до Нього отримували цю пасхальну радість.

Воскреслий Христос виконав на землі волю Отця Небесного, свою місію любові до роду людського та вознісся на Небо, в Царство Небесне, куди призивається і кожна людина, яка вдосконалюється сердечним Христовим миром і любов’ю до всього творіння. Без стяжання з Божою допомогою  цих чеснот люди будуть занурюватися в душевний морок, дискомфорт, – звідси народжуються і різні біди: ворогування, розпад сімей, осиротілі діти, захоплення територій, різні війни, шахрайство… і як наслідок всього цього – пекельні муки.

Боголюдина Христос показав людству під час Свого земного подвигу всі риси і прояви образу й подоби Божої в Його дієвості та повноті. Все Його земне життя несе на собі   печать духовної краси: невимовна любов, жалість до людства розливає свої живильні промені на всіх, проникаючи в найпотаємніші куточки людських душ, пробуджуючи в них, навіть, здавалося б, у найбільш загиблих людей, покаяння і спрагу оновлення.

В Іісусі Христі «сяє» несказанна краса, яка приваблює людство  до Нього. «Якби Він не мав в Обличчі та в погляді  чогось небесного, апостоли ніколи  не пішли б за Ним відразу, – говорить святий         Климент Олександрійський. – Воістину сяйво і велич сокровенного Божества, які відображалися в Його людському обличчі, могли приваблювати їх до Нього при першому погляді на Нього».                          Ось чому для святих в майбутньому житті відкривається чертог Божественної слави,«идеже празднующий глас непрестанный          и неизреченная сладость зрящих Твоего Лица доброту неизреченную» (Ранкова молитва свт.Василія Великого).             .

Наше спасіння залежить від того, чи будемо ми віруючими в Господа нашого Іісуса Христа чи ні. Одного разу Він сказав: «Иже веру имет и крестится, спасен будет: а иже не имет веры, осужден будет» (Мк.16,16). А в цьому Христовому висловлюванні: «аще бо не имете веры, яко Аз есмь, умрете во гресех ваших» (Ин. 8,24), – відкри-вається та сама думка про віру та спасіння людини во Христі Іісусі.

Усі люди призиваються укріплятися та спасатися цією вірою і чистим серцем прославляти Воскресіння Христове, які даруються Богом людині у відповідь на її молитовні подвиги, покаяння, боротьбу з гріховними прилогами; стяжання чеснот смирення, лагідності, поваги до своїх батьків, жертовної любові…; і звичайно – Святим Причастям.

Надихнімося в ці пасхальні дні словом святого Єфрема Сирина: «Делатель любви будет сожителем Ангелов и со Христом воцарится» (Слово про чесноти, 3). Прославляючи Воскреслого Христа постараємося милосердно втішити печальних, хворих, ближніх, які потрапили в біду,  особливо тих, хто страждає від коронавірусної інфекції; постараємося відкрити красу Божественного Христового вчення дітям, нашій молоді, укріпивши в них духовний імунітет проти різних бісівських пороків, які рекламують зокрема і через Інтернет сатанізм, бунт проти Бога. Спротив Богові, різне гріховне життя з чародійством поширювалось у часи Ноя, Лота в Содомі. Як наслідок при першому – всесвітній потоп, при другому грянув раптово з неба вогненний смерч.

Наш  народ (на щастя, не весь), відмовляючись у минулому столітті при войовничому атеїстичному вихованні від духовної євангельської їжі, позбавлявся часто й від тілесної їжі під час громадянської війни та світової. Біда посіялася потім по світу й від Чорнобильської трагедії, а нині – коронавірусної. В минулому наші люди каялися і від відвідування політичної розкольницької «церкви», яка потім зникла. І тепер багато хто почав розуміти незаконне створення грішними людьми ПЦУшної  «церкви» з центром в Туреччині (Стамбул) з метою потім втягнути Україну в католицьку єресь. Дуже хочеться, щоби всі дізналися й розібралися в причинах нещасть, які виникли, і уникнули майбутніх.

Сердечно поздоровляю священників, іноків та інокинь, всю возлюблену мою паству зі спасительною й радісною Пасхою Христовою. Усім бажаю пасхальної радості,  мудрості, здоров’я душевного і тілесного з благоденством, твердого козацького захисту канонічної Христової Церкви, яку в Україні очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Принесемо Воскреслому Іісусу Христу поклон, подячну молитву і заспіваємо:  «Воскресение Твое, Христе Спасе, Ангели поют на небесех, и нас на земли сподоби   чистым  сердцем  Тебе  славити» (стихира празника, гл. 6).

ВОІСТИНУ  ВОСКРЕС  ХРИСТОС !

+ В І С С А Р І О Н,

МИТРОПОЛИТ  ОВРУЦЬКИЙ  І  КОРОСТЕНСЬКИЙ

ПАСХА  ХРИСТОВА                                                  м.Овруч 2021 р.

 

Прес-служба Овруцької єпархії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *