ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

МИТРОПОЛИТА ОВРУЦЬКОГО І КОРОСТЕНСЬКОГО ВІССАРІОНА      БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ЧЕСНОМУ ІНОЧЕСТВУ І ВСІМ ВІРНИМ     ЧАДАМ ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ

                              “Крест претерпевый и смерть упразднивый и воскресый из                   мертвых, умири нашу жизнь  Господи яко Един всесилен”      (Стихира на хвалитех Пасхи)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Одного разу Господь Іісус Христос перед стражданнями оточуючим Його сказав: “да не смущається серце ваше, віруйте в Бога і в Мене віруйте; в домі Отця Мого Небесного обителів багато є. “Підбадьорюючи апостолів Він добавив: “Я побачу вас знову і зрадіє серце ваше і радості вашої ніхто не відніме у вас” (Ін.16:22). Це пророцтво збулося і збувається.
Ангели сповістили жінкам – мироносицям біля відваленого великого каменя про воскресіння Христове. Через деякий час Він з’явився Марії Магдалині, потім – іншим мироносицям, потім ап. Петру, трохи пізніше апостолам Луці і Клеопі по дорозі в Емаус. Ввечері, коли Його учні налякані зібралися разом в будинку, раптом Сам воскресший Іісус з’явився серед них і сказав: “Мир вам!” Євангеліст Лука говорить, що учні при цьому, “смутившись и испугавшись”, подумали, що “бачать духа”. Розвіюючи їх смуток Господь показав їм руки і ноги, і ребра Свої. Далі Лука свідчить, що Христос запитав: “Є у вас тут яка їжа? Вони подали Йому частину печеної риби і сотового меду. І взяв, їв перед ними”(Лк.24:42). Все це сильно переконало учнів, що перед ними їх Господь, що Він дійсно воскрес. Тут Христос вдруге промовив: “Мир вам! Як послав Мене Отець, так і Я посилаю вас.” Сказавши це дунув і говорить їм: “Прийміть Духа Святого. Кому простите гріхи, тому прстяться; на кому залишите, на тому й залишаться.”(Ін.20:22,23). В цих словах велика Божественна сила в законній Христовій Церкві, в апостолах, в їх приємниках – єпископах, священиках. Так по волі Божій утвердилась священна ієрархія, наділена особливою владою звершувати богослужіння, різні таїнства, прощати гріхи, духовно преображати і з’єднувати людей з Богом, щоб всі єдині були у Святому Дусі та спасенні. Розкольники, сектанські угрупування цього немають. Христос сказав:”Якщо сліпець буде вести сліпця, то обидва в яму впадуть”(Мф.15:14).
І коли ми чуємо в Храмі на богослужінні: “Мир всім!” – то це ніщо інше, як вітання нам воскресшого Христа. І в кожному священному таїнстві діє все те ж дуновіння Господнє. Господь через пророка Ісаію за 700 років до Різдва Христового призивав людей до миру, пропонуючи “перекувати мечі на орала, а списи на серпи”(Іс.2:4). Цей призив землянами, як свідчить історія, був відсторонений. Воскресший Христос знову й знову призиває всіх людей до миру, нагороджує миротворців особливою милістю (Мф.5:9).
Коли людство буде нехтувати заповіді Божі, душі будуть наповнюватися хаосом, злом, агресією, то можемо і ми бути свідками пророцтва Іісуса Христа, що перед кінцем світу “повстане народ на народ і царство на царство і будуть глади, мори і землетруси по місцях… і ви будете ненавидимі всіма народами за Ім’я Моє ;… хто витерпить до кінця, той спасенний буде” (Мф.24гл.)
Сердечно вітаю священиків, іноків і інокінь, усіх вірних братів та сестер нашої Єпархії з Воскресінням Христовим, спасительною радісною Пасхою! Постараймося молитовно, добрими ділами, каяттям стяжати у своєму серці мир Божий і сіяти його у своїх домівках, селах, містах. Прекрасно було б, щоб це робилося в кожній країні і не було нападу однієї країни на іншу.

2022р.                      ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!                          м. Овруч

+ Віссаріон,
Митрополит Овруцький І Коростенський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *