ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

 


МИТРОПОЛИТА  ОВРУЦЬКОГО  І  КОРОСТЕНСЬКОГО  ВІССАРІОНА
БОГОЛЮБИВИМ  ПАСТИРЯМ,  ЧЕНЦЯМ  ТА  ЧЕРНИЦЯМ
І  ВСІМ  ВІРНИМ  ЧАДАМ   ОВРУЦЬКОЇ  ЄПАРХІЇ  УПЦ
Х Р И С Т О С   В О С К Р Е С !
Крест претерпевый, и смерть упразднивый,                                                            и воскресый из мертвых, умири нашу жизнь                                                   Господи,  яко един всесилен.(з Пасхальної служби)
Бог створив перших людей безсмертними і радісними у Святому Дусі, вони з вдячністю споглядали і красу навколишнього світу. Але Адам і Єва піддалися диявольській спокусі і гріховна їх воля накликала хвороби і смерть на людей. Безсмертне тіло, вдягнене у світлозірковий одяг благодаті Божої, позбулося його і стало смертним.
Щоб оновити людину, дарувати їй радісне безсмертя, необхідне було: Боговтілення, Хрещення Іісуса Христа, Його молитва, піст, перемога над диявольськими спокусами, добровільне розпяття на Хресті, Воскресіння із мертвих, вознесіння на Небо, сходження Духа Святаго на Апостолів і створення Божої Церкви на землі. З великою любовю, терпінням виконав цю мисію Господь Іісус Христос. Для того і прийшов на Землю Христос, щоб недосконалих нас примирити, щоб через каяття, святе Причастя ми змогли постати святими і невинними перед Отцем Небесним (див.Кол.1,22). Ось чому всі святі, котрі догодили Богу духовною красою свого життя, стверджують, що єдність у Христі через Єдину Його Святу Церкву – єдині справжні ліки і від захворювання на заздрість, лицемірство, сварливість, злобу… Таке лікування буде добре укріплювати фундамент миру між людьми та народами.
Воскреслий Христос, Котрий неодноразово з’являвся Апостолам, дарував їм, згідно їхньої віри, доброти, чистоти душевної, Свій Божественний мир (Іоан.20,19), необхідний для спасіння і на землі і при переході в райське життя. Невипадково Свята Церква під час кожного Богослужіння закликає нас і цими проханнями молитися: «О свышнем мире и о спасении душ наших, Господу помолимся; прочее время жизни нашей в мире и в покаянии отойти в вечность у Господа просим!»
Свята Пасха, Котру ми і цього року молитовно відзначаємо – це всіх свят Свято: ми святкуємо Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа, Його Перемогу над дияволом і смертю. Все творіння Боже радіє, світ зримий і незримий співає: “Христос Воскресе из мертвых…!” Радіють люди віруючі, радіють Ангели Божі, радіє все творіння, бо все буде звільнене і від тлінного рабства, задля свободи слави дітей Божих (Рим.8,21).
На основі Божественного вчення Церква Христова проповідує майбутнє воскресіння всіх людей, перемогу життя над смертю. Але чому ж тілесна смерть як була до Христа, так і залишилася після Нього, за винятком пророків Іллі та Єноха (на Небо вони зійшли живими, з тілом, та в призначений час Бог пошле їх на землю для проповіді вірності Господу Іісусу Христу, і їх торкнеться потім тілесна смерть, а через 3,5 дні настане їхнє, Божою Силою, воскресіння і на Небо вознесіння)? Де ж перемога? Ми віримо, що смерть залишилася на землі не вічно, а до певного часу.
Промислом Божим загальне воскресіння людей відкладене до кінця світу, до Другого славного Пришестя у славі з Ангелами Господа Іісуса Христа. Воскресіння Христове для нас є запорукою і свідченням того, що воно буде. “Я живу и вы будете жить” (Ін. 14,19), – говорить Господь. Він – Первенець із мертвих. Його Перемога над смертю є і нашою перемогою, бо Він – Глава, а ми – Його тіло, завдячуючи святому Причастю. Його Воскресіння – це і наше воскресіння, бо якщо Воскресла Глава, то і тіло воскресне.
Святкуючи перемогу Христового добра над клеветниками, брехнею і Його Воскресіння з мертвих, ми святкуємо і руйнування пекла. Бо пекло – це страшна пітьма, місце, де немає Божого світла, тут після смерті перебувають нерозкаяні грішники, в душах у котрих і на землі був хаос, пекло. Так, жалюгідний той, хто має нечисту совість!
Господь наш Іісус Христос після Воскресіння зійшов Душею Своєю     “в преисподняя земли – во ад и сокрушил еси вереи вечныя…”(ірмос 6-ї пісні Пасх. канону). І всі, хто перебував у загробному світі, долучилися до Його проповіді про Воскресіння.
Святкуючи Святу Пасху – Христове Воскресіння, ми святкуємо “иного жития вечного начало”. Нове життя, вічне життя, починається на землі через каяття, віру у Христа, Хрещення: “человек совлекается ветхого человека и облекается в нового…созданного по Богу в праведности и святости” (Єф. 4,22,24).” И жилищем его будет новое Небо и новая земля, на которых обитает правда” (2 Петр. 3,13). Нехай сподобить і нас Воскреслий Христос цієї милості. Йому ж від нас поклоніння, слава, нині і присно і во віки віків! Амінь.
Усіх вітаю зі Святою Пасхою – Святом життя і вічної радості!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

+ ВІССАРІОН,

МИТРОПОЛИТ  ОВРУЦЬКИЙ  І  КОРОСТЕНСЬКИЙ

Пасха Христова                                                                                м.Овруч 2024р .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *